In 2020 bieden we 2x een klim- daalclinic aan op een weekend dag, één keer bij De Posbank en één keer in Zuid-Limburg. De clinic bestaat uit een kort theoretisch gedeelte (binnen), ondersteund met video en een presentatie, en een praktijk gedeelte. Je fietst in een prachtige omgeving en ondertussen krijg je voldoende handvatten aangereikt om beter te leren klimmen en om zekerder te leren dalen.

Doelgroep

De clinics zijn gericht op de beginnende- tot de gevorderde fietser. De beginnende fietser noemen we de ‘base group’ en de fietsers met heuvel- of bergervaring fietsen in de ‘advanced group’. Bij voldoende aanmeldingen zullen fietsen deze groepen apart van elkaar.

 • ‘base group’: je hebt geen of minimaal ervaring met fietsen in de heuvels of bergen, maar wel een redelijke tot goede conditie. Je wilt wat meer weten over hoe je efficiënt kan klimmen (houding, trapomwenteling) en je wilt wat meer zekerheid ontwikkelen in het dalen. Je hebt het gevoel nog veel bij te kunnen leren.
 • ‘advanced group’: je hebt de smaak van het fietsen in de heuvels of bergen goed te pakken. Je hebt een goede conditie, maar je hebt het idee dat er toch nog wat te winnen valt. Hoe train je het best voor je jaarlijkse bergtrip of cyclosportive die van plan bent te gaan doen? Wat is de beste klimhouding? Hoe kan je het beste trainen zodat je het langer vol kan houden? Hoe wordt ik sterker?

Voor veel deelnemers is het de afgelopen jaren een ideale manier geweest om zich voor te bereiden op die ene Alpenreus, lange toertochten door heuvelrijk terrein, goede-doelenevenementen, je geplande fietsvakantie of cyclosportive (Marmotte, Dolomieten Marathon, Grand Raid etc.)

Minimaal aantal deelnemers: 7 / 12 voor de verdeling naar twee niveau’s (bepalen we uiterlijk 3 weken vooraf)

Globale inhoud van de fietsclinic

Base group

 • De verschillende klimtechnieken
 • Verzet / beenomwenteling in de klim
 • Energie / rijden in hartslagzones
 • De beste daaltechniek
 • Gebruik rem in de afdaling
 • Eten en drinken
 • Kleding

Advanced group

 • Wrap up van bovenstaande
 • Fysieke training (klimmen)
 • Technische gedeelte: sturen van bochten, vlak terrein en in de afdaling
 • Informatie over trainingsleer en trainingsvormen voor het klimmen

Planning

Deze dag duurt 4 tot 5 uur inclusief kennismaking en theoretisch gedeelte. De ‘base group’ gaat zeker 2 ½ tot 3 uur buiten fietsen met oefeningen en wat (actieve) rust tussendoor. Snelheid is niet belangrijk, de nadruk ligt het ervaren én het genieten van de prachtige omgeving. De ‘advanced group’ gaat daar niet minder van genieten, maar daar ligt de nadruk wel op het fysieke gedeelte en zal de training zeker vermoeiend zijn. Aanvang is meestal tussen 09:30 en 10:00 uur.

De 2 clinics

De Posbank – zondag 19 april 2020

Doelgroep: base & advanced group

Clinic: base groep klimmen en dalen / advanced group klimtraining

Locatie: Rozendaal / Velp

Kosten: € 49,-

Inclusief: presentatie, training, persoonlijke tips & tricks en 2 consumpties (koffie, thee of wat fris). Lunch is voor eigen rekening

AANMELDEN  (klik rechtsboven bij ‘evenementen’)

Zuid-Limburg – donderdag 21 mei 2020 (Hemelvaartsdag)

Doelgroep: base & advanced group

Clinic: base groep klimmen en dalen / advanced group klimtraining

Locatie: omgeving Vijlen

Kosten: € 55,-

Inclusief: presentatie, training, persoonlijke tips & tricks en 2 consumpties (koffie, thee of wat fris). Lunch is voor eigen rekening

Pakket: 2 clinics a € 95,-

AANMELDEN  (klik rechtsboven bij ‘evenementen’)