Nans-les-Pins in de Var

Tussen de Alpes de Haute Provence en de Middellandse Zee ligt de Var. Een gebied met zowel bergen als de zee en een zonnig mediterraan klimaat. Dit onderdeel van de zuidelijke Provence kenmerkt zich door de azuurblauwe Middellandse Zee, de palmen, de bloeiende lavendel en wijngaarden. Bovendien heeft het 300 zondagen per jaar!
De zuidkant van de Var wordt gevormd door de Middellandse Zee met een 300 km lange kustlijn met rotspartijen, steile rotsen die verticaal uit de zee oprijzen (de Calanques bij Cassis), sierlijke baaien, stranden en beschermde eilanden (zoals îles d’Hyères). Landinwaarts beginnen vrijwel onmiddellijk de grillige bergruggen.
Nans Les Pins ligt aan de voet van zo’n enorme bergrug, namelijk het Massif de la Sainte Baume. Het is gelegen tussen de wijnvelden in het zuidelijk deel van de Provence, in het département Var. Een sfeervol, typisch Provençaals dorp in een schitterende omgeving aan de voet van het Massief van Sainte Baume.
Het centrum van Nans les Pins kent leuke straatjes en er bevindt zich een 17e eeuwse kapel. Er zijn ook nog ruïnes te vinden van het kasteel en resten van de voormalige versterkte stad. In de schitterende omgeving zijn volop wandel- en fietsmogelijkheden. Je kunt dan zomaar verzeild raken in kleine, typisch Zuid-Franse plaatsjes met diverse, kleurrijke markten. Men proeft hier de authentieke Provençaalse cultuur die zo kenmerkend is voor deze streek. Schilderachtige dorpen, (middeleeuwse) stadjes, het ongeschonden afwisselende landschap in combinatie met de Middellandse Zee kust onder handbereik, zorgen voor een sfeer waar een ieder zich direct thuis voelt.
Steden die een bezoekje waard zijn o.a. Aix en Provence, Cannes, Nice, Avignon, de grote havenstad Marseille of badplaatsen als Bandol of Les Lecques. Op 30 km. afstand kun je ook genieten van de prachtige stranden en de gezellige terrasjes van bijv. het schilderachtige dorpje Cassis.
Andere activiteiten die in de omgeving mogelijk zijn: (ruige) wandeltochten, kanovaren op de Argens, diverse excursies, fietstochten en golfen. Op 1 km ligt al de 18-holes publieke golfbaan van Nans Les Pins waar golflessen genomen kunnen worden.

De kathedraal van Saint Maximim La Sainte Baume

St.-Maximin was in de late Middeleeuwen een beroemd bedevaartsoord zowel voor devotie- als voor strafpelgrims. “Te sente Marien Magdalenen ter Balme” brachten ze een bezoek aan de sarcofaag met het stoffelijk overschot van de H. Magdalena, in de crypte onder de gotische kathedraal (1295-1532). De Dominicanen van het klooster ernaast, waren de behoeders van het graf, dat een druk trefpunt was voor pelgrims.

La Grotte de Sainte-Marie-Madeleine

Zorgvuldig weggewerkt in de rotswand van het Massif de La Sainte Baume ligt La Grotte de Sainte-Marie-Madeleine (foto). Om er te komen is een paar goede schoenen nodig, want het is geen  geplaveid pad! Vanuit het dorp rijd je richting Sainte Baume en eenmaal boven gekomen zet je de auto op de eerste de beste parkeerplaats. De wandeling kan dan beginnen. Boven gekomen is niet alleen het uitzicht adembenemend, maar ook de grot is meer dan indrukwekkend. Het is niet voor te stellen dat hier nog altijd monniken wonen….

Mocht je het wandelen nog niet moe geworden zijn, loop dan nog ‘even’ door tot op de Saint Pilon met de gelijknamige Chapelle. Het uitzicht is daar 360 graden en met helder weer is zelfs de Mont Ventoux zichtbaar!

Montagne Saint Victoire

Deze berg is gelegen ten oosten van Aix-en-Provence en is wereldwijd bekend dankzij de vele schilderijen van Paul Cézanne, die de berg meerdere malen geschilderd heeft. Het is een paradijs voor wandelaars, bergbeklimmers, en natuurliefhebbers. Het is één van de belangrijkste natuurgebieden van La Provence. Het bereik van de Sainte-Victoire is 18 kilometer lang en 5 kilometer breed, op het breukvlak van de Bouches du Rhône en de Var. Bovendien….. het is prachtig om er omheen te fietsen op de racefiets en in Aix even een terrasje te pakken!

Provencaalse markten

Breng een bezoek aan een of meerdere Provencaalse markten. Een aantal:

  • Maandag: Rougiers
  • Dinsdag: Cotignac, Gareoult, Tourves
  • Woensdag: St. Maximin
  • Donderdag: Tavernes
  • Vrijdag: Entrecasteaux, Le Val
  • Zaterdag: Brignoles, Carces
  • Zondag: Barjols, Meounes, Nans les Pins, Rocbaron, Pourrieres

Wandelen in de Provence Verte

Als afwisseling van de verschillende fietstochten kan er natuurlijk ook eens gewandeld worden. Via deze SITE kom je op niet al te moeilijke wandelingen in de vrij directe omgeving. Uiteraard kan er ook vanaf het huis gewandeld worden en ook die wandelingen zijn allemaal uitstekend gemarkeerd. In het huis vindt u in de map een beschrijving van een aantal wandelingen.

De Wijnroutes

De Provence staat bekend om zijn wijnen. In de omgeving van Nans Les Pins zijn verschillende wijnhuizen te vinden, waar de wijnen uiteraard ook geproefd kunnen worden. Bijzondere aanrader is de Rosé van het Chateau des Annibals op steenworp afstand van Brignoles. Het Chateau bevindt zich aan een afslag links van de doorgaande weg van St. Maximim naar Brignoles, de DN7. U bevindt zich bij het Chateau ook direct op 1 van de vele wijnroutes. Proost!


intro | het huis | prijzen & huurvoorwaarden | reserveringsformulier | routebeschrijving | omgeving | GPS-routes | klimaat